wtorek, 12 lutego 2013

Śniadanie walentynkowe - jajko w "parówkowym sercu" :]

Walentynki już w czwartek. Warto zatem pomyśleć nad prezentem dla bliskiej nam osoby. Takim prezentem może być niewątpliwie śniadanie przygotowane do łóżka - czyż nie ma czegoś bardziej romantycznego?

Składniki:
1 parówka
1 jajko
3 kromki chleba razowego
3 plastry szynki
twarożek
masło
szczypiorek
ogórek
rzodkiewka
kukurydza

Parówkę obieramy z osłonki, kroimy wzdłuż, ale nie do końca. Zostawiamy z jednej strony nie nacięty koniec na długości około 1,5 cm. Powoli i delikatnie wyginamy zewnętrzne strony parówki tworząc kształt serca. Następnie za pomocą wykałaczki spinamy końce parówek.
Na patelni rozgrzewamy masło, kładziemy parówkowe serce i wbijamy w nie jajko. Solimy odrobinę i przykrywamy patelnię przykrywką. Smażymy aż się jajko zetnie.
W tym czasie przygotowujemy kanapki. Z chlebka razowego wycinamy serduszka za pomocą wykrawaczki do ciasteczek. Następnie smarujemy masłem, twarożkiem, kładziemy wędlinę i przyozdabiamy warzywami.
Gotowe parówkowe serce kładziemy na talerz, dodajemy kanapki i dekorujemy jeszcze odrobiną szczypiorku.
Smacznego!




1 komentarz:

Drukuj