poniedziałek, 25 czerwca 2012

Szaszłyki z kurczakiem

Sezon grillowy już od 2 miesięcy w pełni. Uwielbiam grillowanie, i nigdy mnie nie satysfakcjonowało pichcenie kiełbasek. Można powiedzieć, że kiełbaski się sprawdzają jak nie ma czasu na przygotowania. Nie zgodzę się z tym. Kiedy idziemy na grilla spontana i wpadamy do sklepu, najczęściej bierzemy pierwszą z brzegu kiełbasę, która przy dobrych wiatrach ma może 50% mięsa w sobie i całą tablicę mendelejewa. W takiej sytuacji polecam kupić pare nóżek kurczaka, podejść na stoisko z przyprawami, wziąć pierwszą z brzegu mieszankę. Na miejscu do worka z nóżkami wsypać przyprawę, wymieszać i wrzucać na ruszt. Będzie lepsze niż kiełbasa, zdrowsze a w oczach ludzi jedzących "kiełbasę" zobaczycie zazdrość ;)
Polecam jednak planować grilla chociaż z parogodzinnym wyprzedzeniem i pokusić się o zrobienie prostych szaszłyków!

Składniki:
500 g filetów z kurczaka
2 małe cukinie
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
400 g pieczarek
1 duża cebula
1 opakowanie suszonych śliwek
opakowanie patyczków do szaszłyków

Marynata:
5 łyżek oliwy
2 łyżki sosu sojowego
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka tymianku
1 łyżka ostrej papryki
ognista mieszanka przypraw

Składniki na marynatę mieszamy. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i zalewamy marynatą. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
Warzywa myjemy. Papryki kroimy w kostkę, pieczarki pozbawiamy nóżek, cukinię i cebulę kroimy na plasterki.
Na patyczek nabijamy według uznania warzywa i mięso. Śliwkę proponuję nabijać w towarzystwie mięsa.
Kiedy nabijemy już wszystkie szaszłyki, marynatą która nam została, przy pomocy pędzelka smarujemy warzywa. Grillujemy.
Smacznego!


środa, 20 czerwca 2012

Tort marchewkowy

Tort idealny dla ludzi wiecznie odchudzających się :] Ciasto bez cukru i z minimalną ilością mąki, do tego masa bez masła i bez cukru. tort jest pyszny, wilgotny i słodki oczywiście :)

Składniki na ciasto:
400 g marchewki
4 jajka
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki miodu
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
skórka z 1/2 pomarańczy
3 cm startego imbiru
garść rodzynek i orzechów
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:
200 g chudego twarożku śmietankowego President
200 g serka mascarpone
sok z ½ pomarańczy
skórka z 1/2 pomarańczy
1 laska wanilii
1 łyżeczka miodu
½ tabliczki gorzkiej czekolady

Marchewkę myjemy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Do miski wrzucamy marchewkę, imbir, posiekane orzechy i rodzynki, cukier waniliowy, startą skórkę z pomarańczy, mąkę i proszek do pieczenia. Żółtka ucieramy z miodem. Ubijamy pianę z białek. Łączymy wszystkie składniki, na końcu dodajemy powoli pianę. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy w rozgrzanym do 180C piekarniku przez 50 min. Wyjmujemy ciasto i zostawiamy do przestygnięcia.
Twarożek ucieramy serkiem mascaropne,  z ziarenkami z laski wanilii, startą skórką z pomarańczy, sokiem z pomarańczy i łyżeczką miodu.
Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na pół, tak by powstały dwa krążki. Spodni krążek smarujemy połową kremu i przykrywamy drugim. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy tort wiórkami startej na tarce czekolady.
Smacznego!

wtorek, 19 czerwca 2012

Gulasz wołowy

 
Uwielbiam gulasz z kaszą gryczaną. Niestety jest on czasochłonny, więc jego przygotowanie zostawiam sobie w weekendy. Co mogę napisać na zachętę...może to, że po 1,5 godzinie duszona w sosie wołowina rozpływa się w ustach i jest to niebiańska uczta dla podniebienia :]
Składniki:
500 g wołowiny
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
5 suszonych grzybków
10 ziaren czarnego pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
4 ziarna jałowca
4 liście laurowe
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 szklanka wywaru (może być z kostki)
1 łyżka mąki
1 łyżka jogurtu
olej
sól, pieprz

Mięso oczyszczamy z błon, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Kiedy mięso będzie już podsmażone, zalewamy je wodą i czekamy aż wypłyną szumowiny, które należy wybrać. Po tej czynności wrzucamy do mięsa grzybki, pieprz, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe oraz połowę wywaru. Przykrywamy rondelek i dusimy około 30 minut. Po tym czasie dorzucamy do gulaszu pokrojone w kostkę papryki i dolewamy resztę wywaru. Dusimy następne 30 minut aż mięso będzie miękkie (możliwe że trzeba będzie dusić jeszcze chwilę). W szklance mieszamy mąkę z jogurtem, dodajemy trochę sosu z gulaszu, mieszamy żeby nie powstały grudki a następnie wylewamy do mięsa. Doprawiamy gulasz papryką, solą i pieprzem. Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Smacznego!

piątek, 15 czerwca 2012

Makowiec babci

Makowiec mojej babci jest najlepszy na świecie i będę to mówić każdemu! Nie ma świąt bez tego makowca, mama od paru lat jest zmuszana do robienia go na Boże Narodzenie, a 2 lata temu sama postanowiłam go robić. Masa makowa jest czasochłonna, ale pare razy w roku warto się poświęcić dla tego smaku - żadna kupiona masa nie smakuje tak dobrze jak masa mojej babci ;P
Jadać na turniej rycerski do Kożuchowa, w ramach dokarmiania rycerzy i dam tradycyjnymi specjałami upiekłam właśnie makowca :] 
Na samym dole filmik "reklamowy" ;)

Składniki na ciasto.
500 g mąki
150 g masła
3 jaja
250 ml mleka
50 g drożdży
100 g cukru
sól

Masa makowa:
500 g niebieskiego maku
150 g masła
150 g cukru
2 łyżki miodu
laska wanilii
2 szklanki mleka
5 jaj
300 g bakalii (rodzynki, daktyle, figi, morele, skórka pomarańczowa, orzechy laskowe, orzechy włoskie)


Wieczorem gotujemy mleko. Do dużej miski wsypujemy mak., wrzucamy do niego przeciętą na pół laskę wanilii i zalewamy gorącym mlekiem. Po godzinie przelewamy mak na duże sitko i przykrywamy ściereczką.

Na drugi dzień:
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Mieszamy z dwoma łyżkami mąki i łyżką cukru, a następnie zostawiamy w ciepłym miejscu do czasu, aż zaczyn "ruszy" (około 15 minut). Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, zaczyn drożdżowy i sól. Ciasto dokładnie wyrabiamy do czasu, aż zacznie odstawać od miski. Po tym czasie dodajemy stopione, lekko ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy, po czym przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do czasu, aż podwoi swoją objętość.

Wyciągamy z maku laskę wanilii, jeśli pozostały w niej ziarenka to należy je wyskrobać i dodać do maku. Mak mielimy w maszynce 3 razy. Dużą patelnię kładziemy na gazie, dodajemy masło, cukier, miód, zmielony mak i podprażamy wszystko. Po 10 minutach dodajemy pokrojone bakalie, 4 żółtka i mieszamy. Ściągamy masę z ognia i zostawiamy do przestudzenia.
Z 4 białek ubijamy pianę i delikatnie dodajemy ją do masy makowej.

Ciasto drożdżowe dzielimy na 2 części. Pierwszą część wykładamy na spodzie wysmarowanej prostokątnej blachy. Na nią wykładamy równomiernie całą masę makową, a na samą górę 2 część ciasta drożdżowego. Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy około godziny w temperaturze 180C.
Smacznego!


czwartek, 14 czerwca 2012

Sałatka z makaronem

Szybka sałatka, która można zrobić w 15 minut, kiedy niespodziewanie pojawili się goście, lub kiedy nie mamy pomysłu na lunch lub kolację. Jeśli coś nam zostanie zawsze możemy zabrać sałatkę na drugi dzień do pracy :]

Składniki:
200 g makaronu w kształcie ryżu
150 g szynki (kupionej w kawałku)
150 g sera gouda w kawałku
duży ogórek
papryka czerwona
2 łyżki jogurtu
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, po czym przepłukujemy zimną wodą. Szynkę i ser kroimy w kosteczkę. Ogórek i paprykę myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Składniki wrzucamy do miski, dodajemy jogurt i majonez, doprawiamy sola i pieprzem.
Smacznego! 

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Tarta daktylowa

Przepis wzięty z Magazynu "Kuchnia". Mój mąż i teściowa uwielbiają to ciasto tak bardzo, że trzeba było szybko zrobić zdjęcie przed jego zniknięciem.

Składniki na ciasto:
300 g mąki
100 g cukru pudru
3 żółtka
200 g zimnego masła

Składniki na masę:
250 g serka mascarpone
6 łyżek cukru pudru
1 jajko
Sok z 1 pomarańczy
1 szklanka mielonych migdałów
2 łyżki mąki

Dodatkowo:
200 g daktyli
2 łyżki dżemu pomarańczowego

Zagniatamy mąkę, cukier i masło. Następnie dodajemy żółtka i znów zagniatamy ciasto, aż będzie zwarte i jednolite. Kiedy będzie gotowe, wstawiamy je na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę na tarte. Nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 15 minut.
Serek mascarpone ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, wlewamy sok pomarańczowy i mieszamy. Dodajemy zmielone migdały i mąkę i mieszamy delikatnie całość.
Wyciągamy z piekarnika tartę, i wykładamy na nią masę. Układamy na wierzchu połówki daktyli. Następnie wsadzamy tarte ponownie do piekarnika i zapiekamy na złoty kolor około 15 minut. Po upieczeniu smarujemy wierzch tatry dżemem pomarańczowym.
Smacznego!

środa, 6 czerwca 2012

Kokosanki

Kokosanki powstały na poprawę humoru koleżanki z pracy :] Plan się udał, uśmiech na twarzy był, była tez wyczuwalna rozkosz podniebienia - cytuję: "mmmmm".

Składniki:
3 białka
120 g cukru
250 g wiórków kokosowych
3 łyżki kakao
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
sól

Białka wlewamy do miski, sypiemy szczyptę soli i ubijamy na sztywna pianę. Kiedy będziemy mogli odwrócić miskę do góry dnem i nic na nas nie spadnie, możemy dodać do piany cukier i ubijać dalej, do kolejnego sprawdzenia czy piana na nas nie spadnie. Kokos mieszamy z kakao i wrzucamy do sztywnej piany. BARDZO delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Dłonie moczymy w wodzie, nabieramy nimi niewielkie porcje masy, formujemy z nich kulki. Następnie układamy ciasteczka na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Kokosanki pieczemy około 15 minut w temperaturze 180C. Kiedy się upieką, wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia.
Robimy polewę. Na garnku z gotującą się wodą kładziemy miskę, wrzucamy do niej połamaną czekoladę i czekamy aż się stopi. Kiedy czekolada będzie już płynna, bierzemy łyżkę i niedbale polewamy nią wszystkie kokosanki.
Smacznego!

wtorek, 5 czerwca 2012

Szynka gotowana

Przepis na tą szybką i bardzo łatwą szynkę znalazłam kiedyś na blogu. Wypróbowałam i szczerze polecam!

Składniki:
kawałek szynki kulki (około 700g)
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
majeranek
2 liście laurowe
sól, pieprz
rękaw do pieczenia
sznurek

Mięso myjemy. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z przyprawami w moździerzu. Następnie dokładnie nacieramy nimi mięso. Wkładamy mięso do foliowego rękawa szczelnie zamykając końce (bardzo ważne jest żeby podczas gotowania woda nie dostała się do środka). Następnie bardzo mocno i ściśle związujemy sznurkiem pakunek, formując kształt szynki, a jednocześnie pozbywamy się powietrza ze środka. Wkładamy pakunek do garnka z zimną wodą i zaczynamy gotować. Od momentu kiedy woda się zagotuje odmierzamy 10 minut, po tym czasie ściągamy garnek z ognia. Pozostawiamy szynkę w garnku aż woda całkowicie wystygnie (przez kilka godzin). Po tym czasie możemy wyciągnąć pakunek, przeciąż rękaw i cieszyć się smakiem domowej wędliny :]
Smacznego!


Drukuj